Dé belangrijkste reden waarom jij niet gehoord wordt en hoe je ermee kan omgaan…
Zal ik maar meteen met de deur in huis vallen? Laten we het hebben over dé belangrijkste reden waarom jij niet gehoord wordt en niet de impact genereert waar je zo naar verlangt: (tromgeroffel) Angst! Meer specifiek, de angst voor afwijzing. Deze angst is (onbewust) zo diep in ieder van ons ingebakken dat het nauwelijks voelbaar is, maar het laat zich wel horen.
Gehoord worden is naast gezien en geliefd worden een menselijke basisbehoefte. Deze behoefte stamt voort uit een tijd waarin overleven als mens afhankelijk was van anderen. Hoewel onze samenleving inmiddels ingrijpend is veranderd en we als individu kunnen overleven, kennen we allemaal bewust of onbewust die angst voor afwijzing. Als kind kregen we namelijk dezelfde les. Baby’s zijn 100% afhankelijk van een ouder of zorgverlener om gevoed en verzorgd te worden. Peuters houden van experimenteren en grenzen aftasten en leren daardoor ook op sociaal vlak, bv. een boze ouder of juf het negatieve of niet fijne gevoel van afwijzing kennen.
“Maar Katrien, is dat niet wat ver gezocht? Ik leef nu en ben geen kind meer.”
Invloed op jouw presentatie!
Vind je spreken voor een publiek spannend?
Voel je jezelf oncomfortabel wanneer alle blikken (en de Vlaamse blik kan erg serieus lijken) op jou gericht zijn?
Vind je het moeilijk om jouw idee neer te leggen bij je leidinggevende, wetende dat hij er anders over denkt?
…
Al deze situaties brengen je terug naar die ene oerangst, de angst om afgewezen te worden. Jouw geest zal de herinnering niet bewust oproepen, maar in jouw onderbewuste gaan op dat moment alle alarmen af. Je lichaam zal reageren door je hartslag te verhogen, je ademhaling te versnellen, je te laten blozen of zweten én je stem zal je verraden. Je hebt ze niet of moeilijk onder controle en herkent ze niet. Herkenbaar? Dit is een heel natuurlijke reactie!
Hoe reageert je stem?
In mijn werk durf ik algemeen drie groepen van stemreacties op de angst voor afwijzing onderscheiden. Het gaat over stemgebruik in een professionele context zoals een presentatie, discussie, een één-op-een gesprek, …
Heb je moeite om jezelf te laten horen? Voel je jezelf oncomfortabel wanneer alle blikken op jou gericht zijn?
Stil en zacht spreken
Klinkt je stem te zacht of te stil en word je vaak onderbroken of niet gehoord?
Je vindt het vast ook moeilijk om je grenzen aan te geven en is de kans groot dat je te weinig présence of aanwezigheid in je spreken ontwikkeld hebt. Mogelijks heb je jezelf aangeleerd om je klein te houden en is de zachte, vaak lieve toon een manier om niet afgewezen te worden.
Tip: Leer je stem kennen. Ga onderzoeken hoe luid je stem kan klinken, hoe hoog of laag je stem reikt. Durf te spelen met alle registers van je stem.
Snel en veel spreken
Ga je vaak snel en veel spreken wanneer het spannend wordt, bv. spreken voor een grote groep of een moeilijk punt van discussie aanbrengen? Vind je het moeilijk om een stilte te laten en vul je ze liever op met extra woorden, ideeën of argumenten?
De mogelijkheid bestaat dat je jezelf ook kleiner maakt (idem punt 1) en een vorm van please-gedrag stelt om jezelf gehoord te voelen. Sterker nog, wanneer ook je hoofd en bovenlichaam naar voren leunen, wil je de ander graag imponeren met je stem en spreken. Je geeft letterlijk jezelf weg aan de ander als voorwaarde dat die jou zal zien en horen.
Tip: Wees je bewust van je houding en je ademhaling. Hoe rustiger je ademt, hoe rustiger je zal spreken. Diep inademen en langzaam uitademen helpt om dichter bij jezelf te blijven.
Hoog en luid spreken
Klinkt jouw stem hoger en luider wanneer het jouw beurt is om te spreken en presenteren? Heb je het gevoel dat je jezelf moet ‘zetten’ om gehoord te worden?
Wanneer je jezelf over de angst voor afwijzing heen zet, zonder ze te erkennen, dan kan je stem plots hoger en luider klinken. Het lijkt alsof je aan jezelf én het publiek wilt tonen dat je oké bent. Er schuilt een valse ‘ik ben oké’-gedachte achter het spreken waardoor je als spreker impact en authenticiteit verliest. Een kuchje voor het spreken verraadt vaak deze coping-strategie.
Tip: Voel of je stem vibreert op je borstbeen terwijl je spreekt. In het borstregister ontstaan ondertonen van je stem die jou rustiger en zelfverzekerder maken.
Wil je meer weten?
Op 27 februari 2024 om 12.30u organiseer ik een gratis webinar ‘Kritische stemmen temmen’ met tips, ervaringen en oefeningen om zelfverzekerder te spreken en die innerlijke stemmen te dimmen. Schrijf je hier in of boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in mijn agenda.
Heb je vragen, aarzel dan niet om me te contacteren. Ik hoor graag van je.
Sprankelende groet, Katrien
***
Als stemcoach en oprichter van Sparklin' Voice, vervult Katrien een cruciale rol in het empoweren van ondernemers, managers en professionals. Haar missie? Zorgen dat zij niet alleen gezien en gehoord worden, maar ook de kracht ontdekken om hun stem te vinden en het podium vol vertrouwen te betreden. Resonantie en stem vormen de kern van haar benadering.
Met een holistische achtergrond als communicatiewetenschapper en stempedagoog, deelt Katrien niet alleen inzichten maar biedt ze praktische tools aan. Haar doel is om anderen te helpen spreken met meer zelfvertrouwen, rust en gemak, wat leidt tot succesvollere communicatie. Katrien creëert een ruimte waarin individuen de volle potentie van hun stem ontdekken, en ze begeleidt hen bij elke stap op weg naar een krachtige en authentieke presentatie.
***