Mensen die verbaal sterk zijn, hebben niet altijd de beste argumenten.
In een wereld waar krachtige woorden vaak gelijk staan aan invloed, vergeten we soms de kracht van stilte en luisteren. Leiderschap gaat verder dan alleen overtuigend spreken. Het gaat om het begrijpen van de onderliggende dynamiek tussen mensen. Hier ontdek je hoe je, door te luisteren en bewust te communiceren, een diepere impact kunt maken. Of je nu verbaal sterk bent of juist de stille observator, jouw unieke manier van communiceren heeft kracht. Lees verder…
De kracht van luisteren en begrip in leiderschap.
“Hoe dan?” Die woorden lijken haast het mantra van onze tijd te zijn geworden. Of het nu gaat om verkiezingen, voetbalwedstrijden die uit de hand lopen of zelfs alledaagse gesprekken: telkens weer zie je verontwaardiging, verwarring en verrassing. Waar komt dit vandaan? Hoe komt het dat we steeds opnieuw denken dat dingen onverwachts of onbegrijpelijk zijn?
Het antwoord ligt misschien wel in de toenemende eenzijdigheid van onze perspectieven.
Lees meer…
Hoe verander je de energie in een ruimte?
Heb je ooit het gevoel gehad dat je volledig wordt opgezogen in de negatieve energie van een collega? Of dat je helemaal wordt aangestoken door de positieve sfeer in een vergadering?
Het ene kan je leegzuigen, terwijl het andere je een enorme boost geeft. Maar wist je dat jij ook deze impact kunt hebben op anderen?
Het innerlijke weten uitspreken..
Cliënten weten het…
Toch komen ze zo niet bij me aankloppen. Eerder voelden ze zich vaak niet gehoord. Ze vroegen zich af wat er mis was met hen. Zaten ze misschien op de verkeerde plaats? Ze wisten het niet en voelden zich onzeker.
Doorheen ons traject leren ze luisteren en vertrouwen op hun stem. Ze ontdekken om de juiste woorden te geven. Ze denken meer strategisch en versterken hun boodschap door bv. data toe te voegen aan hun (buik)gevoel. Ze vinden resonantie in hun stem en verliezen zichzelf niet in het overtuigen.
Stop met armworstelen!
"Waar gaat het écht over?"
In mijn praktijk spreek ik vaak managers en professionals worstelen met hun communicatie. Ze bereiken niet het gewenste resultaat en voelen zich niet begrepen. Hun gesprekken blijven steken in actie en reactie, waardoor de echte oplossing uit het zicht raakt.
Dé belangrijkste reden waarom jij niet gehoord wordt en hoe je ermee kan omgaan…
Zal ik maar meteen met de deur in huis vallen? Laten we het hebben over dé belangrijkste reden waarom jij niet gehoord wordt en niet de impact genereert waar je zo naar verlangt…
In dit artikel ontdek je waarom jij niet gehoord wordt, lees je hoe jouw stem reageert en wat de achterliggende verklaring is én hoe je ermee kan omgaan.
Kom meer te weten tijdens het gratis webinar op 27.02.2024!
Drie voorwaarden voor een succesvolle keynote of event.
Terwijl velen ondertussen al vertrouwd zijn met het idee van een boek, een podcast of een online aanwezigheid, is er één instrument dat steeds meer op de voorgrond treedt: het live event.
Maar laten we eerlijk zijn, niet alle events zijn gelijk geschapen. Hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw keynote of event niet alleen memorabel is, maar ook echt impact heeft op je publiek?
Onconventionele sprekersgeheimen: 4 tips die boeken je niet vertellen.
In mijn rol als stadsgids in Antwerpen ontwikkelde ik de fijne kneepjes van het vak. Vooraf wist ik nooit wat of wie me te wachten stond.
Op de kasseien van 't stad ontdekte ik lessen die ik niet eerder uit theorie of boeken had geleerd, noch tijdens mijn studies sociaal-agogisch werk, communicatiewetenschappen of lerarenopleiding had opgedaan.
In dit artikel deel ik vier belangrijke tips die zelden elders worden gehoord.
5 tips om niet onderbroken te worden tijdens jouw spreken.
Je zit in een vergadering en tijdens de discussie krijg je de aandacht om jouw ideeën toe te lichten. Je start je betoog en wordt vrijwel meteen onderbroken. Pogingen om opnieuw het woord te nemen mislukken, de discussie gaat verder en jouw moment is voorbij.
Herken je dit? Niets is meer frustrerend, toch?
In deze blog lees je wat jij kan doen om niet langer onderbroken te worden tijdens het spreken, tijdens meetings zodat je de aandacht behoudt en meer gehoord wordt.
De toekomst van je presentatie klinkt zo…
De afgelopen maand had ik het genoegen om keynotes te geven en op het podium te staat om mijn expertise, o.a. over stem & mentaal welzijn, stem & female authenticity en leiderschap te delen. Op en naast het podium stak ik heel wat op over de toekomst van keynotes en presentaties.
In deze blog lees je mijn inzichten en deel ik tips die jouw presentatie klaar maken voor 2024.
Er zit meer in een hoofd dan wat je denkt…
Opnieuw ontdekte ik de fantastische boventonen van de stem. Ik zette nieuwe oefeningen in tijdens training en coaching en zag het wonderlijke effect van de resonantie in het kopregister op de stem, én ook op je mindset en jezelf! Dat laatste verwonderde me zó hard, dat ik het graag met je wil delen.
Je hoeft niet als Darth Vader te klinken om gehoord te worden.
“Je hoeft niet als Darth Vader te klinken om gehoord te worden.”
Heel vaak krijgen vrouwen (en mannen) de tip om op een lage toon te spreken om indruk en impact te maken. Het advies om de toonhoogte van je stem te verlagen, is te begrijpen. Helaas vraagt het wat meer duiding. Ik hoor vrouwen op een bepaalde manier spreken ,waardoor ze net mínder serieus worden genomen. Dat is jammer!
Je hebt een stem.
Ieder van ons wordt geboren met een krachtig stemgeluid en toch wordt niet iedereen gehoord. Je kent ongetwijfeld die ene persoon waar iedereen stil van wordt, naar wie iedereen wil luisteren. Hij/zij lijkt geboren om gehoord te worden, terwijl jij zo hard je best doet om het publiek voor jou te winnen. Dat is frustrerend! Gelukkig hoeft het niet zo te zijn.
In dit artikel lees je waarom sommige personen meer gehoord worden en hoe ook jij jouw stem bewuster kan inzetten in je communicatie.
De meest gemaakte fout bij publiek spreken.
Ik had een goed getrainde stem en toch was ik hees na elke rondleiding in de stad. Ik sprak uren in de klas en loodste me vlotjes doorheen de dag, maar na een uurtje gidsen was ik doodmoe en liet mijn stem het afweten. Al die jaren dacht ik dat dit kwam omdat ik mijn stem in de buitenlucht meer forceerde, maar er was nog een reden.
Je geeft je stem weg. Dit is de meest gemaakte fout bij publiek spreken. Ik hoor ze regelmatig terugkomen bij presentaties, speeches en onderhandelingen.
Lees hieronder hoe jij de fout kan herkennen en hoe je ze kan voorkomen.
5 tips om beginnersfouten als spreker te vermijden.
Een concert aan elkaar praten is niet één van mijn dagelijkse bezigheden. Ik kende het koor, draag hun inclusieproject een warm hart toe en zei ja. Enkele jaren geleden had ik reeds een kleinschaliger optreden gepresenteerd, dus dan zou dit ook wel lukken. Toch? Ik voelde me weer een beginner, spannend en ook heerlijk leerzaam!
In deze blog deel ik de voorbereiding op de presentatie, hoe ik mezelf tegenkwam, wat ik leerde en vooral mijn tips voor jou.
Waarom spreken soms ploeteren is… (en hoe je het omkeert).
Wat hou ik van communicatievraagstukken met een dieper laagje, verstrikte knopen op het snijpunt van stem, communicatie en psychologie. Ik hoor ze regelmatig in mijn praktijk: één klant wil de neuzen van stakeholders in dezelfde richting brengen, een andere klant wil financierders aantrekken en nog een andere klant wil meer présence tijdens sollicitaties.
In deze blog lees je over de blokkades in je communicatie en hoe je ze kan ontrafelen.
Hoe word ik gehoord?
Je neemt het woord tijdens een meeting en er wordt niet naar jou geluisterd. Je staat voor de klas en het lijkt alsof je tegen de muren praat. Je vraagt iets aan je kind en er volgt geen reactie. Je bent jong en wil de wereld veranderen, maar niemand heeft oor voor jou.
Gezien en gehoord worden, erkenning en waardering zijn humane basisbehoeften. Ze zijn een aanmoediging en uitnodiging voor de ontwikkeling van ieder mens.