5 tips om niet onderbroken te worden tijdens jouw spreken.

Je zit in een vergadering en tijdens de discussie krijg je het woord om jouw ideeën toe te lichten. Je start je betoog en vrijwel meteen word je onderbroken. Een collega komt tussenbeide en neemt het over waardoor jij jouw verhaal niet kan afmaken. Pogingen om verder te spreken mislukken. De discussie gaat verder en jouw moment is voorbij.

Herken je dit? Niets is meer frustrerend, toch?

Uiteraard heb je niet alle factoren onder controle. Soms zit je gewoon aan de verkeerde tafel… En toch!

In deze blog lees je wat jij kan doen om niet langer onderbroken te worden tijdens meetings. Je ontdekt hoe je de aandacht houdt zodat jouw stem gehoord wordt.

Aanwezigheid

Vaak gaat onderbroken worden, niet gehoord worden over presence, de energie die je meebrengt aan de tafel, jouw aanwezigheid. Het is te zeggen over het gebrek eraan.

(Noot: de kans bestaat dat je zonet met je ogen rolde of dat je maag keerde. Heel eerlijk… had je mij dit tien jaar geleden verteld, dan was ik zeker diegene geweest die zei: “Oh jee, niet weer! Het zal weer aan mezelf liggen, zeker?”)

En toch…

Iedereen heeft strategieën ontwikkeld waarop hij/zij reageert en communiceert. Ook jij… Dat is helemaal oké. Je bent ongetwijfeld gekomen tot dit punt in je werk en leven door die strategieën in te zetten, door hard te werken, niet moeilijk te doen, niet té luid te zijn, beleefd te zijn,… Maar vandaag werken die vaardigheden niet altijd meer.

Onze manier van communiceren is erg veranderd, onze manier van leven is sneller dan tien of twintig jaar geleden. Dit heeft een impact op de manier van overleggen, vergaderen, converseren. Er bestaan professionele omgevingen waarin praten en argumenteren werden vervangen door roepen en schreeuwen. Daar sta je dan beleefd en respectvol te wezen, steeds de ander te laten uitspreken,… Niets wekt meer frustratie op.

Begrijp me niet verkeerd! Dit is geen pleidooi om voortaan hetzelfde te doen, om onbeleefd en respectloos te zijn. Dat zie ik helaas al te vaak… Stemmen die stilvallen ofwel boos klinken. Ze worden niet gehoord!

De huidige manier van communiceren lijkt soms meer op een slagveld, met een winnaar en verliezer, een tegen-tegen strategie. Er is zoveel nood aan gezien en gehoord worden, aan het belang van de connectie in een gesprek.

Bottom line is we doen het samen en dat begint en eindigt bij jou.

Daarom is deze blog een pleidooi om jouw plaats en ruimte in te nemen, jouw stem te laten horen vanuit jouw waarden en normen, zonder jezelf te verliezen in een spel dat niet het jouwe is.

5 tips om niet onderbroken te worden

Aandacht krijgen en houden is meestal een combinatie van verschillende factoren: mindset, story, voice en performance. Dit zijn zaken die je kan leren en waar je zelf de controle over kan nemen.

Hieronder vind je enkele (van de vele) tips die je kan inzetten om niet langer onderbroken te worden tijdens het spreken.

  1. “Deze 5 zaken lijken me noodzakelijk om…” Start je verhaal met op te lijsten hoeveel ideeën, argumenten je wenst aan te brengen. Zo weet iedereen wat ze van jou mogen verwachten. Hoe duidelijker je aangeeft wat je zal vertellen, hoe gemakkelijk voor het publiek om de aandacht te houden.

  2. Hou je boodschap kort en bondig. Zorg voor een krachtige boodschap (less is more) en kies sterke woorden. Hoe beter jij weet wat de kern van je boodschap is, hoe duidelijker je dit kan overbrengen. Hou er rekening meer dat de aandachtsspanne vandaag zeer beperkt is.

  3. Adem bewust en rustig. Een diepere ademhaling zorgt voor rust in je spreken en houding. Je stem klinkt warmer en dieper. Deze diepe tonen brengen rust en vertrouwen in je performance. Een win-win voor jezelf en de ander. Tot slot… Een rustige ademhaling geeft ook meer rust in je hoofd.

  4. Spreek met volle klinkers. Dit is misschien wel het belangrijkste aspect. Heel vaak spreek je té snel omdat de tijd beperkt is. Hierdoor maak je jezelf onbewust klein en neem je totaal geen ruimte in. Onbewust geef je de boodschap dat wat je vertelt niet belangrijk is. Volle klinkers zorgen voor meer klank in je stem waardoor je presence en energie toeneemt. Hoe krachtiger jouw stem en energie, hoe gemakkelijk je de aandacht houdt.

  5. Wees assertief en toon leiderschap door de rol van moderator op te nemen wanneer je spreekt. Tegenwoordig is er vaak geen duidelijke moderator meer tijdens een vergadering. Daarom is het belangrijk dat jij deze rol opneemt wanneer jij aan het woord bent (én misschien wel gedurende de hele vergadering). Durf diegene die jou onderbreekt er respectvol op te wijzen dat jouw boodschap nog niet volledig was. “Ik zie dat je wil reageren en geef meteen na mijn verhaal het woord aan jou.” Dit is mogelijks de moeilijkste oefening en toch zó belangrijk. Als je dit niet doet, geef je indirect het signaal dat het oké is om jou (en anderen) te onderbreken.

Wil je meer tips?

Schrijf je hier in voor het interactieve webinar De kracht van je stem op 25 september 2023 om 12.30u of boek een vrijblijvende kennismaking waarbij ik graag luister naar je vraag en stem.

Heb je nog vragen?

Laten we kennismaken! Stuur jouw mail naar katrien@sparklinvoice.be en ontdek wat stemcoaching voor jou kan betekenen.

Ik hoor graag van je.

Katrien

***

SPARKLIN’ VOICE helpt jou om gehoord te worden en succesvol te communiceren, om je stem als strategisch instrument in te zetten in je communicatie, om het podium te pakken... in stem, in leven, in zijn.

***

Vorige
Vorige

Onconventionele sprekersgeheimen: 4 tips die boeken je niet vertellen.

Volgende
Volgende

De toekomst van je presentatie klinkt zo…