5 tips om beginnersfouten als spreker te vermijden.
“Wil je ons concert in het Concertgebouw van Brugge presenteren?”
Toegegeven, een concert aan elkaar praten is niet één van mijn dagelijkse bezigheden. Ik kende het koor, draag hun inclusieproject een warm hart toe en zei ja. Enkele jaren geleden had ik reeds een kleinschaliger optreden gepresenteerd, dus dan zou dit ook wel lukken. Toch? Ik voelde me weer een beginner, spannend en ook heerlijk leerzaam!
In deze blog deel ik de voorbereiding op de presentatie, hoe ik mezelf tegenkwam, wat ik leerde en vooral mijn tips voor jou.
De voorbereiding
Op 12 juni 2022 presenteerde ik het concert Inclusiezingen tot morgenvroeg, waarbij klassieke koren het podium deelden met twee inclusiekoren, die o.a. ook bestonden uit mensen met een beperking en mensen met dementie. Er werd me gevraagd om niet op een traditionele manier te presenteren wat betekende dat ik niet over de muziek zou spreken en wel over het concept, het belang en de warmte van het project.
Tekst
Zelf hou ik van verhalen en die haalde ik bij enkele repetities. Daar kon ik horen, zien en voelen wat de impact van inclusiezingen is. Ik zag en hoorde mooie dingen, waar ik over kon vertellen.
Alvorens de tekst helemaal uit te schrijven met pen en papier, begon ik die verhalen luidop tegen mezelf te vertellen. Zo kon ik de juiste toon en woorden vinden. Vervolgens las ik die tekst meermaals luidop voor. Ik maakte een tweede papier met daarop enkel de kern per stukje tekst, om daarna te komen tot één kernwoord per stukje (een geheugensteuntje).
Tot de dag zelf, kon de volgorde van presenteren nog veranderen en dus had ik extra tekst voorzien en geoefend.
Stem
De dagen voor het concert oefende, sprak, vertelde en zong ik de tekst (meestal in de auto). Ik zocht naar de juiste toon en kleur in mijn stem. Duidelijk, warm en licht, dat zou het worden.
Tot 30 minuten voor de aanvang het concert, oefende ik mijn stem. Die stem liet ik niet meer los tot na het event.
Mindset
Ik had me voorgenomen om boven alles te genieten van het moment om alle zangers te laten stralen. Het beeld van hoe dat er zou uitzien, riep ik vooraf enkele keren bij mezelf op.
De leercurve (lees: waar ik faalde)
Focus
Ik had regelmatig een uurtje voorbereiding in mijn agenda ingepland, maar niet geblokkeerd en dus gebeurde het dat er alsnog een andere taak tussenkwam, waardoor ik mezelf toch in stress bracht enkele dagen voordien.
Niet te vroeg loslaten
Misschien vind ik dit wel mijn grootste ‘fail’.
Ik speel graag in op wat ik hoor en zie. Bij de openingsspeech van een andere spreker, besloot ik om de voorbereide tekst los te laten en iets anders te vertellen.
Terwijl ik dat deed, doken er allerlei stemmetjes op in mijn hoofd. “Wat zeg je nu? Kan dit niet verkeerd geïnterpreteerd worden? Hoe praat je jezelf hier uit?” … Ik ging door en weet niet of iemand er iets van gemerkt heeft, maar ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan.
Tips voor iedere spreker
Neem je tijd
Maak voldoende tijd en ruimte vrij voor de voorbereiding zodat je de tekst inhoudelijk en vormelijk kan oefenen.
Doe hetzelfde bij de start van je presentatie. Neem voldoende tijd om jezelf klaar te maken, je plaats in te nemen alvorens je begint met spreken.
Doe het op jouw manier
Zoek steeds naar het format waarin jij (het meest) jezelf kan zijn of zet het aangeboden format (zoveel mogelijk) naar jouw hand. Hoe meer jij jezelf kan tonen, hoe meer authenticiteit en verbinding met het publiek. Lees meer…
Repeteren, repeteren, repeteren
Oefenen, niet enkel de inhoud, maar ook je stem is cruciaal. Dat laatste wordt vaak vergeten. Je stem zet de toon en is cruciaal om je boodschap goed uit te dragen.
Durf op je bek gaan (excuses voor de uitdrukking)
Niemand maakt graag fouten. Toch is de druk die je jezelf vaak opleggen groter dan de fout op zich en ontneem je jezelf het plezier van het spreken. Durf te relativeren en vertrouw erop dat je altijd alle situaties kan rechtzetten. Lees meer…
Genieten, genieten, genieten
Het ultieme doel van elke presentatie is genieten. Jij mag tonen wie je bent, wat je kan, op jouw manier, binnen jouw tijd en ruimte. Daarin schuilt de kracht van iedere presentatie: jezelf tonen en geniet!
Jouw presentatie op punt?
Wil jij gemakkelijker spreken, speechen of presenteren? Wil je het publiek aan je lippen en stralen op elk podium?
Tot slot
Het was een prachtig concert, waarbij het plezier en de kracht van samen zingen voorop stond. Ik zou je willen uitnodigen om zo’n concert minstens één keer in je leven bij te wonen. Dat gevoel, die warmte, dat is zo uniek!
Ik hou je alvast op de hoogte.
Sprankelende groet,
Katrien
Foto by Koor&Stem West-Vlaanderen