De meest gemaakte fout bij publiek spreken.

Ik had een goed getrainde stem en toch was ik hees na elke rondleiding in de stad. Ik sprak uren in de klas en loodste me vlotjes doorheen de dag, maar na een uurtje gidsen was ik doodmoe en liet mijn stem het afweten. Al die jaren dacht ik dat dit kwam omdat ik mijn stem in de buitenlucht meer forceerde, maar er was nog een reden.

Ik was in Antwerpen de gids van ‘over ‘t water’. Een stadsgids zonder Antwerps accent werd soms als gek aanzien en dus ging ik dat “gebrek” compenseren door heel hard mijn best te doen, door zéér veel te vertellen, misschien zelfs overdreven enthousiast en grappig te zijn.

Je geeft je stem weg.

Dit is de meest gemaakte fout bij publiek spreken. Ik hoor ze regelmatig terugkomen bij presentaties, speeches en in onderhandelingen.

Lees hieronder hoe jij deze fout kan herkennen en hoe je ze kan voorkomen.

  • Je doet te hard je best.

    Je legt de lat voor jezelf erg hoog, de druk om te presteren en het perfecte resultaat te bereiken is reëel. De druk die je jezelf oplegt, laat zich horen in je stem. Stemmen onder druk klinken hoger, scheller en versnellen het spreektempo. Hierdoor verlies je een groot deel van je impact en ontneem je jouw publiek de kans om jou goed te begrijpen (van nature houden mensen van warme, rustige en diepere stemmen).

    OEFENING - de impact van mentale druk op je stem meten

    Zet je even gemakkelijk met beide voeten op de grond. Plaats één op je borstkas en een andere hand op je buik. Observeer nu welk hand er beweegt, terwijl je in- en uitademt.

    Maak nu twee vuisten en knijp hard. Hou dit enkele minuten vast en observeer het effect op je hartslag, ademhaling en strottenhoofd. De verandering die je merkt is toe te schrijven aan de fysieke kracht/ druk omdat je twee vuisten maakte.

    Mentale druk heeft hetzelfde effect en veroorzaakt een verandering in je hartslag, ademhaling en spierspanning rond je strottenhoofd.

  • Je focust teveel op je publiek in plaats van op jezelf.

    “Wat denken ze? Zijn ze mee in het verhaal? Vinden ze het interessant? Komt er een straks een moeilijke vraag?…”

    Wanneer je enkel met dit soort vragen bezig bent, dan zal je merken dat je ademhaling in de hoogte schiet waardoor je sneller zal praten of ratelen waardoor je de connectie met je publiek verliest. Door alle focus op het publiek te leggen, ben je niet bewust met jezelf en jouw présence bezig. In het vergroten van jouw aanwezigheid zit de kracht van je spreken. Het is de energie die je meebrengt in je communicatie die mensen zal aanspreken of afstoten. Dit laat zich o.a. horen in je stem. We luisteren graag naar opgewekte, licht vrolijke stemmen.

    OEFENING - vergroot je aanwezigheid

    Door te focussen op een rustige ademhaling, blijf je dichter bij jezelf. Adem 3 tellen in via de neus en adem 6 tellen uit via de mond. Herhaal dit zoveel als nodig. Het helpt je aanwezigheid én de impact van je spreken te vergroten.

  • Je zit teveel in je hoofd.

    Teveel nadenken terwijl je spreekt is nefast voor het succes van je presentatie en communicatie. Om in “the flow” te komen, is het hoofd of teveel nadenken meestal niet helpend.

    In de plaats daarvan kan je jezelf trainen in concentratie en focus om dat vervolgens weer los te laten wanneer je start met je presentatie, speech of argumentatie. Door bewust om te gaan met je (vaak beperkende) gedachten, ademhaling en stem, zal je meer succeservaringen boeken en leer je meer genieten van wat je doet. Dit zorgt ervoor dat anderen aan je lippen hangen en zijn dé ingrediënten om jou te laten stralen in alles wat je doet.

  • Je wilt te hard overtuigen en snel succes boeken.

    Teveel overtuigen of te snel willen gaan zorgt ervoor dat je gaat duwen op je stem. Hiermee duw je ook letterlijk het publiek en hun aandacht voor jou en je boodschap weg.

    Heel vaak wil je controle over een gesprek of presentatie. Zo heb ik het althans altijd geleerd. Door teveel bovenop een discussie te gaan zitten, teveel te sturen, mis je het open gesprek en mis je ook de signalen van de overkant.

    Mijn advies? Geef richting, maar durf ook achterover te leunen en te ontvangen in een gesprek door de ander ruimte te geven. Je stem zal rustiger klinken en meer vertrouwen uitstralen.

    VOORBEELD - onderhandelen

    Ze zat mee aan de onderhandelingstafel en wilde heel graag het vooropgestelde budget voor haar afdeling binnen halen. In plaats van het gesprek te leiden en haar wensen meteen op tafel te leggen (wat ze van nature zou doen), koos ze er nu voor om meer afwachtend én aanwezig te zijn. Ze had haar argumentatie goed voorbereid, maar observeerde en luisterde meer naar de andere onderhandelaars. Haar stem klonk rustiger, meer zelfzeker en minder geforceerd waardoor anderen beter naar haar luisterden en meegingen in haar argumentatie.

Wil je meer?

Snuister even doorheen de artikels op de blog en lees bv. 5 tips om beginnersfouten te vermijden.

Schrijf je in voor één van de gratis webinars of aankomende workshops.

Boek een vrijblijvende kennismakingsgesprek wanneer je intensiever met je stem, spreek- en communicatie skills aan de slag wilt gaan en neem alvast een kijkje bij de programma’s Find your voice of Find your story.

Sprankelende groet,

Katrien

Vorige
Vorige

Je hebt een stem.

Volgende
Volgende

5 tips om beginnersfouten als spreker te vermijden.