Je hebt een stem.

Ieder van ons wordt geboren met een krachtig stemgeluid en toch wordt niet iedereen gehoord. Je kent ongetwijfeld die ene persoon waar iedereen stil van wordt, naar wie iedereen wil luisteren. Hij/zij lijkt geboren om gehoord te worden, terwijl jij zo hard je best doet om het publiek voor jou te winnen. Dat is frustrerend! Gelukkig hoeft het niet zo te zijn.

In dit artikel lees je

  • waarom sommige personen meer gehoord worden.

  • of je jouw stem kan veranderen?

  • hoe ook jij jouw stem bewuster kan inzetten in je communicatie.

Jij hebt een stem.

Je hebt alles in huis om gehoord te worden. Je hebt een stem. Het is vaak op het moment dat we leren praten, woorden gebruiken en een taal aanleren dat we de kracht van onze stem inperken.

Enerzijds omdat in de meeste talen medeklinkers op de voorgrond staan waardoor de klank van de klinkers ingeperkt wordt. De echte klank van je stem is te horen in de klinkers. Hierin zitten warmte, diepte, volume en resonantie. Hierin zit je kracht.

Door de snelheid van spreken (time is money) worden de klinkers vaak ingeslikt waardoor je een kans tot gehoord én begrepen te worden laat liggen.

Anderzijds zorgt taal ervoor dat onze aandacht verschuift naar de inhoud, het informatie niveau en verliezen we het gevoel/ de vrijheid van de klank. Taal, inhoud en denken worden aangestuurd door het linkerdeel van ons brein, terwijl melodie, resonantie en creativiteit via het rechterbrein aangestuurd worden. Gezien de grote aandacht voor het cognitieve hebben we evolutionair gezien vooral het linkerbrein gestimuleerd, waardoor we de impact van het rechtergedeelte niet (meer) kennen.

Alles is er.

Dat laatste merk ik dagelijks in mijn praktijk, coaching en training. Een oefening die vertrekt vanuit sensorische waarneming (rechterbrein), heeft meteen een effect op de stem. Een stem klinkt instant groots, present en aanwezig, zonder druk, zonder luid en schel te klinken. Het is er altijd!

Doordat de focus van ons spreken meestal op het inhoudelijke, het informatieve ligt (om nog maar te zwijgen over het stukje oordeel), zijn we vergeten hoe krachtig onze stem kan klinken. Hierin zit de sleutel om gehoord worden, gemakkelijk en vol vertrouwen te spreken, om het publiek aan je lippen te hebben.

OEFENING

  • Zeg één zin luidop en luister hoe jouw stem klinkt.

  • Zeg diezelfde zin nu een aantal keer met je mond gesloten en je lippen op elkaar.

  • Zeg je zin nu opnieuw met je mond open en hoor wat er veranderd is.

Kan ik mijn stem veranderen?

Het antwoord is JA!

Het is vaak niet het veranderen van je stem, maar wel lagen aan je stem toevoegen. Tonen en frequenties die je voordien nog niet kende omdat niemand het jou geleerd heeft. Ik noem het soms ook het ‘ontleren’ van jouw spreken of hoe jouw stemgeluid je klein houdt waardoor jij niet je volle potentieel laat horen.

Is het gemakkelijk om mijn stem te veranderen? JA en NEEN!

In principe is het gemakkelijk omdat alles er al is. Je hebt een stem. Wat maakt het moeilijk? Wanneer je spreekt, ligt de focus vaak enkel op de inhoud en niet op het timbre en de toon. Je gebruikt je stem meestal onbewust. Werken aan je stem vergt bewustzijn, oefening en geduld.

Is het leuk om mijn stem te veranderen? JA!

Werken aan je stem heeft ook een invloed op je zelfwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het geeft een boost aan je persoonlijkheid waardoor spreken ook echt leuk wordt. Gedaan met aarzelende woorden, hoge ademhaling en een snel spreekpatroon!

Waar kan je nu al op letten?

  • Rustige ademhaling

    Hoe minder druk op je adem, hoe meer ruimte voor je klank.

  • Lange klinkers

    Geef weer voldoende ruimte aan je klinkers.

  • Zing het!

    Krijg je het niet gezegd, probeer het dan eens te zingen. Je ontdekt andere tonen in je stem.

Webinar Gehoord worden - 24.10.2022

Wil je meer weten over jouw stem en de impact ervan op jouw presentatie en communicatie? Ik nodig je graag uit voor één van de gratis webinars of workshops.


Laten we kennismaken

Heb je interesse om actiever met je stem aan de slag te gaan? Boek een kennismakingsgesprek in mijn agenda zodat ik samen met jou kan bepalen welk traject voor jou geschikt is.

Vorige
Vorige

De stem als ankerpunt bij collectieve stress?

Volgende
Volgende

De meest gemaakte fout bij publiek spreken.