Je hoeft niet als Darth Vader te klinken om gehoord te worden.

"Lower your pitch", was de raad die Margaret Thatcher kreeg om gezag te ontwikkelen. Heel vaak krijgen vrouwen (en mannen) de tip om op een lage toon te spreken om indruk te maken. Het advies om de toonhoogte van je stem te verlagen, is te begrijpen. Toch vraagt het wat duiding. Ik hoor vrouwen soms op een bepaalde (lagere) manier spreken, waardoor ze net mínder serieus worden genomen. Dat is jammer!

Je hoeft niet als Darth Vader te klinken om gehoord te worden.

De impact van je stem zit niet in de verandering van de toonhoogte en wel in het creëren van ondertonen of resonantie in het borstregister, waardoor je natuurlijke stemhoogte meer “gedragen” wordt. Je boodschap krijgt zo meer “body” waardoor je aangenamer, rustiger klinkt én meer gehoord wordt.

Je stem is uniek.

Allereerst wil ik erop wijzen dat elke stem, net als een vingerafdruk, uniek is. Niemand heeft dezelfde stem als jou, dus in plaats van je aan te passen aan een norm, moedig ik je aan om jouw unieke stemgeluid te ontwikkelen en alles uit je stem te halen.

De meeste mensen gebruiken slechts 50% van hun stembereik en geluid. Ze laten niet zien welke stem ze in huis hebben. Door je stembereik te ontwikkelen, krijg je de mogelijkheid om je boodschap beter te ondersteunen.

Gender heeft een impact.

Het geslacht heeft sowieso een invloed op de stem. Anatomisch gezien zijn de stembanden van vrouwen korter en bevinden ze zich hoger in de keel, terwijl mannelijke stembanden langer zijn en zich lager in de keel (ter hoogte van de adamsappel) situeren. Daardoor klinkt een vrouwenstem (in het algemeen) meer in het kopregister en dus hoger in toon. Een mannenstem (in het algemeen) resoneert meer in het borstregister en klinkt lager.

Het advies om lager en trager te spreken wordt vaak aan vrouwen (en soms ook aan mannen) gegeven, waardoor ze hun toon sterk verlagen. Hun stem klinkt plots eerder onnatuurlijk, wat gek en misschien zelfs lachwekkend. Mede door de druk die ze daardoor zichzelf opleggen, bekomen ze het tegenovergestelde effect. Ze verliezen aandacht, sérieux en impact!

Ik moedig jou (als man, vrouw en x) aan om op je natuurlijke toonhoogte te spreken, alle registers open te trekken en het volledige potentieel van je stem te benutten. Resonantie in je borstregister voegt natuurlijke warmte, rust en diepte toe aan de stem. Zo maak je een authentieke, vertrouwelijke indruk en spreek je comfortabeler.

Oefeningen voor meer impact.

  • Adem

Je ademhaling is de sleutel om meer resonantie in je borstregister te ontwikkelen. Hoe rustiger je ademhaling, hoe meer ondertonen in je stem en hoe meer rust je uitstraalt. Fysieke en mentale druk hebben een direct effect op de ademhaling en stem. Het is vaak een uitdaging om de adem te kalmeren en te verdiepen, vooral voor mensen met complexe en stresserende jobs.

Een simpele ademhalingsoefening kan helpen. Adem 3 seconden in via de neus en 6 seconden uit via de mond. Wanneer je dit dagelijks enkele minuten oefent, zal je snel resultaat voelen en horen. Je spreekt gemakkelijker en rustiger.

  • Lange klinkers

De klank en kracht van je stem zit in de klinkers. Door ruimte aan de klinkers in je woorden te geven, ontwikkel je meer resonantie in je stem. Vaak worden klinkers net ingeslikt doordat we praten onder (tijds)druk. Hierdoor verlies je gehoor, connectie met het publiek en impact.

Deze oefening kan je helpen. Leg je hand op je borstbeen, maak een lange klinker en voel de trilling op je borstbeen. Herhaal de oefening door te spreken met extra lange klinkers. Voel opnieuw de trilling van je borstbeen. Wanneer je deze oefening dagelijks herhaalt, zal je snel resultaat horen. Je stem klinkt rustiger en heeft meer frequenties of ondertonen. Je boodschap krijgt “body” waardoor je vertrouwen en gehoor bij je toehoorders wekt.

Meer weten?

Op 12 december 2022 organiseer ik een online workshop rond stem & resonantie, waarbij we alles uit je stem halen zodat jij comfortabel spreekt en gehoord wordt. Gedurende twee uren oefen je alle registers van je stem zodat je meer warme, diepe en ook heldere, sprankelende tonen aan je stemgeluid toevoegt. Klik hier voor meer informatie.

Wil je liever individueel met je stem aan de slag? Boost je stem en Find your voice zijn de meest populaire programma’s. Laten we kennismaken zodat ik alvast even naar je vraag en stem kan luisteren.

Als stem- en performance coach en gecertifieerd Lichtenberger stempedagoge, ondersteun ik jou om gehoord te worden en succesvol te communiceren. Ik help je om je stem als strategisch, verbindend en magnetisch instrument in te zetten in alle professionele communicatie.

***

Vorige
Vorige

Er zit meer in een hoofd dan wat je denkt…

Volgende
Volgende

De stem als ankerpunt bij collectieve stress?