Er zit meer in een hoofd dan wat je denkt…

Opnieuw ontdekte ik de fantastische boventonen van de stem. Ik zette nieuwe oefeningen in tijdens training en coaching en zag het wonderlijke effect van de resonantie in het kopregister op de stem, én ook op je mindset en jezelf! Dat laatste verwonderde me zó hard, dat ik het graag met je wil delen.

De kracht van je stem

De kopstem, de ruimte boven je neus en onder je schedel is voor velen ongekend. De meeste spreekstemmen resoneren hoofdzakelijk in het borstregister, de keel en mond. Dit is slechts de helft van je volle potentieel. Door niet je volledige stembereik in te zetten, laat je kansen liggen om gehoord te worden en verklein je de impact van je communicatie en presentatie.

Doordat die hoge regionen van je kopstem vaak onbekend terrein zijn, is het niet evident om ze in te zetten. Je hoofd (lees: denken of het cognitieve linkerbrein) kan er meestal niet zomaar bij.

En toch…

Elke keer wordt die stem rijker, alsof er een nieuwe wereld open gaat. Ik zie de verwondering ook bij de coachees. Ze voelen het, ze horen het. Er komt een étage bij in hun spreken.

  • De briljante boventonen zorgen voor een grotere présence en aanwezigheid in je spreken.

  • Die tonen geven energie, rijkdom, licht- en helderheid aan je stem en presentatie.

  • Met dit stembereik wek je meer aandacht en nieuwsgierigheid en ook verbinding met je publiek.

  • Anderen blijven geboeid luisteren naar jouw verhaal, boodschap of argument.

In je hoofd zit zoveel meer dan wat je denkt.

Bij iedere training en coaching zag ik het gebeuren wanneer we rond de kopstem werkten.

  • Er kwam een ongelooflijke energie vrij, een vrolijkheid en lichtheid.

  • Deelnemers en coachees gingen spontaan glimlachen na de oefeningen.

  • Hun stem klonk niet enkel rijker en voller, ook hun persoonlijke présence was groter.

  • Het spreken ging vlotter, woorden stroomden en klonken meer verbonden.

  • Tot slot groeide het zelfvertrouwen. Ze hoorden hoe hun stem écht kan klinken.

Waarom? Hoe meer jouw hoofd zich vult met klank, hoe minder ruimte er is voor andere activiteiten. De resonantie en sensorische waarneming stimuleren het rechterbrein, waardoor het linkerbrein even “gedimd” wordt. Het constante denken, interpreteren, analyseren, oordelen, piekeren (allemaal linkerbrein activiteit) wordt rustig.

In de ruimte die ontstaat, is er meer focus, rust, zelfvertrouwen, energie,… Negatieve gedachten en twijfels verdwijnen als vanzelf naar de achtergrond.

In je hoofd zit zoveel meer dan wat je denkt. In de resonantie van je stem zit het goud. De briljante boventonen zijn de glitters, de doorbraak om je spreken, presentatie en communicatie naar een hoger, magnetisch niveau te tillen!

Resonantie is de lijm tussen je woorden, de rustige basis van je spreken, de verbinding met je publiek.

Oefeningen

  • Zing het!

    Zeg een zin luidop en luister hoe jouw stem klinkt. Herhaal dezelfde zin, nu al zingend. Luister wat er verandert in je stem, toon, volume, tempo en herhaal het zingen verschillende keren. Spreek nu je zin weer gewoon uit en luister of er iets gebleven is.

  • Huil als een wolf

    Imiteer het huilen van een wolf om de hoogste regionen van je kopstem te verkennen. Je kan eventueel je hand achteraan je schedel leggen om je te ondersteunen. Het huilen mag je niet voelen in je keel. Wat gebeurt er met je klank?

  • Spreek op een hoge toon

    Zeg een zin luidop en luister hoe jouw stem klinkt. Herhaal je zin een aantal keer door te spreken op een hoge toon en nadien weer op je normale toon. Wat blijft? Wat is het effect?

Wil jij dit ook?

  • Wil je spreken met impact?

  • Wil je gehoord worden?

  • Wil je meer zelfvertrouwen?

  • Wil je het publiek aan je lippen?

Laten we kennismaken! Ik luister graag naar je stem en vraag.

Als stem- en performance coach en gecertifieerd Lichtenberger stempedagoge, ondersteun ik jou om gehoord te worden en succesvol te communiceren. Ik help je om je stem als strategisch, verbindend en magnetisch instrument in te zetten in alle professionele communicatie.

***

Vorige
Vorige

Gooi alles open! Wat cybersecurity en stemcoaching gemeen hebben…

Volgende
Volgende

Je hoeft niet als Darth Vader te klinken om gehoord te worden.