Waarom spreken soms ploeteren is… (en hoe je het omkeert).
“Ik heb hard gewerkt om te geraken waar ik nu ben en nu ik hier ben, wil mijn stem niet mee.”
Ik ontmoette Marijke tijdens een event voor ondernemers. Een straffe dame in een belangrijke functie. Haar stem klonk hees. We wisselden gegevens uit en enkele dagen later belt ze me.
“Communicatie is een werkpuntje. Ik heb vaak zoveel gedachten, die ik moeilijk gestroomlijnd krijg in één mooi, samenhangend verhaal. Nochtans sprak ik vroeger heel gemakkelijk en stond ik graag op de voorgrond. Dat was tot vóór die ene moeilijke, venijnige hobbel in mijn loopbaan. Ik heb hard gewerkt om te geraken waar ik nu ben en nu ik hier ben, wil mijn stem niet mee. Het idee dat ik me moet bewijzen t.o.v. klanten en collega’s, laat zich horen. Wil jij me helpen om weer vertrouwen te krijgen, het podium te pakken en mijn stem te vinden?”
Wat hou ik van dit soort telefoontjes, ofwel communicatievraagstukken met een dieper laagje op het snijpunt van stem, communicatie en psychologie. Ik hoor ze regelmatig in mijn praktijk: één klant wil de neuzen van stakeholders in dezelfde richting brengen, een andere klant wil financierders aantrekken en nog een andere klant wil meer présence tijdens sollicitaties.
De schrik voor fouten
De kans is groot dat je jezelf in één van deze situaties herkend: Het moment waarop je jouw tekst vergat en je adem stokte of waarin je tevergeefs probeerde om die emotie te verbergen, het moment waarbij de ander met jouw idee aan de haal ging of niemand naar je luisterde, die keer dat er iemand een opmerking over je stem maakte (je bent te luid, te stil, te snel, te saai, te schel,…) of je in het bijzijn van anderen een vraag kreeg die je niet meteen kon beantwoorden, enz…
De impact van zo’n situatie is niet te onderschatten, zeker wanneer dat op jonge leeftijd gebeurde. Publiek spreken wordt dan mogelijks iets groots en oncomfortabel. Zoveel gedachten zitten in de weg om te schitteren en te stralen, om jezelf te laten zien.
Door je meer bewust te worden van die gedachten, kan je ze omdenken en leer je hoe je jouw brein vóór jou (in plaats van tegen jou) laat werken. Ik moedig je aan om via het inzetten van een affirmatie en visualisatie de negatieve gedachten spiraal te doorbreken en nieuwe succeservaringen te boeken.
Het geheim zit ‘m in het doen, het oefenen en leren spelen zodat je elke keer beter wordt!
Het verkeerde format
Doorheen de jaren zijn er formats ontstaan, een soort standaard waarin bepaald wordt hoe je hoort te spreken en wat of hoe je communiceert. Je meet jezelf (lees: kopieert) een stijl of een rol aan waarvan je denkt dat het zo hoort te zijn. Ik noem het de ongeschreven presentatie regels van het presenteren: stijf, voorgekauwd, weinig origineel en ook gewoon veel bla bla in plaats van boem boem. Ik noemde het ooit de grijze-pakken-speech.
Je leest het. Ik ben geen voorstander.
Sterker nog… Wanneer je kiest voor een format dat niet het jouwe is, mis je de kans om jezelf te tonen, je eigen stem te laten horen en net daarin zit de kans om te verbinden met de ander, jouw publiek. Ik nodig je uit en moedig je aan om zoveel mogelijk jouw persoonlijkheid, aanpak en stijl te tonen bij het spreken, zowel voor een groter publiek, als in een vertrouwelijke meeting.
Begrijp me niet verkeerd. Je hoeft niet meteen je apenkostuum van zolder te halen voor je volgende speech, maar durf wel een persoonlijke touch te geven aan jouw presentatie. De meest succesvolle communicatie is vertrekt vanuit wie jij bent en is afgestemd op het publiek én de gelegenheid.
De hese stem
Toen Marijke me haar verhaal vertelde, wist ik waarom ze hees klonk. De hele tijd loopt ze op eieren, bang om fouten te maken. Tegelijkertijd wil ze zichzelf bewijzen voor haar klanten en collega’s. Zoiets vreet aan het zelfvertrouwen, kost bakken energie en put haar uit. Dat laat zich horen in haar stem.
Je stem is een luidspreker voor wat er aan de binnenkant speelt. Je stem spiegelt hoe het met je gaat en wat er in jou omgaat. Heesheid duidt vaak op vermoeidheid. Als compensatie druk je vaak extra op je stem waardoor je jezelf nog meer uitput.
Door alle registers van je stem open te trekken, leer je rustiger ademen en wordt de druk op de stem minder. Door de ondertonen in je stem te stimuleren, voeg je warmte en diepte toe (stemtechnisch) en win je vertrouwen in spreken en communicatie (psychologisch).
De komende maanden werken Marijke en ik aan haar communicatie. We nemen stem, mindset en communicatie onder de loep om de flow in het spreken weer terug te brengen zodat zij binnenkort zonder angst en vol vertrouwen op elk podium en in elk gesprek zal schitteren.
Jouw communicatie op punt?
Heb jij een communicatievraagstuk dat je niet ontrafeld krijgt en wil je gemakkelijker spreken en presenteren?
Boek een kennismakingsgesprek en ontdek wat het coaching programma Find your voice voor jou kan betekenen.
Wil je sneller met jouw stem aan de slag, schrijf je in voor één van de aankomende workshops of webinars.
Sprankelende groet, Katrien