Ruimte nemen: leiderschap zonder ego.
Geen enkele wijze leider klonk ooit als een kakkelende kip.
Afgelopen week had ik inspirerende gesprekken met twee vrouwelijke executives die een indrukwekkend carrièrepad hebben afgelegd. Beiden bekleden een C-level functie en beschikken over een schat aan expertise en leiderschap. Toch liepen beide gesprekken uit op hetzelfde thema: ruimte innemen.
Veel professionals (en met name vrouwen) worstelen nog steeds met het misverstand dat ruimte innemen arrogant overkomt. Dat rustig en zelfverzekerd spreken onbeleefd zou zijn. Dit idee is historisch gegroeid door eindeloze monologen zonder essentie (denk aan formele toespraken zonder concrete boodschap), door ego’s zonder inhoud en door luidruchtige sprekers zonder overzicht. Maar tussen arrogantie en zacht spreken ligt een heel spectrum van impact, vertrouwen en begrip.
Ruimte innemen is geen arrogantie, maar een noodzakelijke vaardigheid.
Een veelvoorkomende misvatting is dat ruimte innemen voor jezelf betekent dat je automatisch ruimte van een ander afneemt. In werkelijkheid is het tegendeel waar. Wanneer je fysiek of vocaal ruimte inneemt, geef je de ander ook de ruimte om je volledig te horen en begrijpen.
Bijvoorbeeld, in een gesprek aan tafel: wanneer je naar voren leunt en jezelf kleiner maakt, neem je ongemerkt ook de ruimte van de ander in. Je beperkt niet alleen je ademhaling en stemgebruik, maar ook de dynamiek en het overzicht van het gesprek. Door juist naar achter te leunen, blijf je open en geef je niet alleen jezelf, maar ook de ander adem- en denkruimte.
Hetzelfde geldt voor stemgebruik. Spreken met veel druk en hoge, scherpe tonen kan de ander juist afstoten. Een stem die ruimte inneemt – warm en diep – wordt aangenamer ontvangen en nodigt uit tot aandacht en dialoog. Rust en beheersing in je stem versterken je boodschap, in plaats van deze te verzwakken.
Hoe neem je ruimte in zonder arrogant over te komen?
Naar achter leunen: Zorg voor een open houding. Houd je borstkas open en je hoofd rechtop. Leun niet te ver naar voren (of te ver naar achteren).
Vol klinken: Laat je klinkers horen en gebruik medeklinkers ter ondersteuning van die klinkers. Spreek met volle, krachtige klanken.
Pauzeer en adem: Ruimte innemen betekent ook dat je stilte durft te laten vallen. Een pauze geeft niet alleen je publiek de kans om je woorden te verwerken, maar straalt ook zelfvertrouwen uit.
Wees to the point: Een sterk argument is duidelijk met een goed verhaal, ondersteund door voorbeelden, zonder onnodig uit te weiden.
Ruimte innemen gaat niet over domineren, maar over aanwezig zijn, over spreken op een manier die gehoord wordt, over leiderschap dat niet schreeuwt, maar resoneert.
Wil je zelf meer impact maken in je communicatie? Neem contact op voor coaching en advies.
***
Katrien vervult als stemcoach en klankbord een essentiële rol in het versterken van ondernemers en executives. Haar missie is om ervoor te zorgen dat haar cliënten niet alleen zichtbaar en hoorbaar zijn, maar ook de kracht van hun stem ontdekken en met zelfvertrouwen spreken. Haar aanpak is gebaseerd op de overtuiging dat stem en krachtige communicatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Met een holistische achtergrond als communicatiewetenschapper en stempedagoog reikt Katrien praktische en direct toepasbare tools aan. Haar doel is om anderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, rust en gemak in hun spreekvaardigheid, wat resulteert in effectievere en overtuigendere communicatie. Katrien creëert een veilige en stimulerende omgeving waarin individuen zowel het potentieel van hun stem als dat van zichzelf leren benutten. Ze begeleidt hen stap voor stap naar het realiseren van een krachtige presentatie.
***